måndag 18 juni 2012

Föroreningar och födelsedag...

Den senaste tiden har luften varit otroligt dålig här i Jakarta. Jag är inte särskilt känslig, men även jag får känningar i halsen under sådana dagar. Inte särdeles hälsosamt! Men i morse så blåste det skönt, till och med inne på Sofias lilla skolgård (som en mindre trädgård) blåste en härlig bris. Genast blir det klarare. Jag läste i en artikel att på 17 år har trafiken i Jakarta ökat från 1,4 milj bilar till 11 milj.! Trots detta så har faktiskt inte föroreningarna i luften ökat särskilt mycket. Det är ju lätt att tro att man har fifflat med statistik och mätningar, men faktum är att regeringen här har gjort vissa bra saker, t.ex så har man fått bukt med sopförbränning på öppen gata som var ett stort problem för 20 år sedan. En annan bidragande faktor till att luften inte blivit totalt förgiftad är att bilarna blivit bättre och miljövänligare. Och faktiskt, så ser man sällan gamla vrak ute på vägarna. Men visst, det är ju inte bra luft i Jakarta för det....Det krävs mer drastiska åtgärder som t.ex bilfria dagar i stan. Då krävs förstås ett välfungerande allmänt kommunikationssystem som är lättillgängligt, vilket i dagsläget inte existerar. Det är hemskt när man tänker efter, hur vi sakta kväver oss själva.
Nog med tråkigheter.....

Förra veckan fick vi då äntligen upp alla tavlor på väggarna. Det blev jättefint och mysigt.
I helgen hade vi några vänner på middag. Det blev min klassiska limekyckling och glass till efterrätt. Vi hade väldigt trevligt och satt och pratade till efter midnatt. Ända anledningen jag noterar tiden är för att nuförtiden är vi oftast rätt möra redan vid tiotiden, men det finns alltså gott hopp för oss också:)

Lovisa fyllde två i söndags. Vi firade bara med oss själva vilket passade jättebra. Vi sjöng för henne och gav paket på morgonen, hon blev helt skraj stackaren när vi tågade in. Sedan badade vi i poolen och på eftermiddagen åt vi tårta och lekte med nya leksaker. På kvällen ringde mormor, Bengt och småkusinerna på Skype och sjöng för Lovisa. Hon tyckte det var toppen att få se och höra dem. Jag tror hon var ganska så nöjd med sin dag.

Nybadad
Hipp, hipp hurra

Syskonkärlek....

Nybliven 2-åring



Födelsedagsskoj i soffan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar