tisdag 26 juni 2012

Hav, strand och myter

Under midsommarhelgen flydde vi Jakarta för några dagar på Javas sydkust. Närmare bestämt till Kuda Laut resort i Pelabuhan Ratu. (Kuda Laut betyder sjöhäst, Pelabuhan Ratu betyder drottningens hamn). Det var skönt att komma ifrån stan ett tag, men man får bereda sig med lite tålamod. Resan dit tar ca 5 timmar med bil, det är i och för sig inte värre än de helgresor vi gjorde till Skåne när vi bodde hemma, utanför Stockholm. Skillnaden är att sträckan till sydkusten här bara är ca 15 mil.....Trafiken var helt ok, men när man kommer av motorvägen är vägarna mycket små och i dåligt skick, vi råkade dessutom på ett vägarbete, gäsp. Barnen visade än en gång upp ett stoiskt tålamod, de gnällde knappt någonting.

Vi bodde i en spatiös bungalow med nära till vattnet. Det är Indiska oceanen som svallar här och att bada är inte jätteenkelt. Vågorna är höga och det drar rejält i benen när man går ut en bit. Alltså inget havsbad för våra småttingar, mer än i strandkanten. Lovisa var inte imponerad av havet. Det är första gången hon upplever det, förut har hon varit för liten för att begripa vad det handlar om. Hon tyckte det var skitläskigt med vågorna och skrek i högan sky när de kom för högt upp på stranden, men emellanåt vågade hon sig fram. Men båda tjejerna tyckte det var toppen att leka i sanden.

Poolen var tyvärr ganska sunkig. Den blev inte bättre av att ett gäng berusade killar hängde där och spottade och gud vet vad i poolen. Så minimalt poolbad och ett minus i protokollet för resorten. Frukosten var inget att hurra för heller, två torra mackor, ett ägg och lite frukt.  I övrigt hade stället trevlig personal, god middagsmat och låg väldigt mysigt till.

Enligt en javanesisk legend så härskar Nyai Roro Kidul i havet söder om Java. Nyai är en javanesisk mytologisk figur som anses vara drottning av södra havet. Hon avbildas ofta som en sjöjungfru eller som en kvinna med ormsvans nedtill. Legenden är invecklad och finns i lite olika varianter, men Nyai var från början en prinsessa som genom svart magi blev vanställd men genom att kasta sig i havet blev hon vacker igen och havets drottning. Hon anses ha kontroll över Indiska oceanens kraftiga vågor, och hon kan ta själar när hon känner för det. Alltså bör man hålla sig väl med Nyai. T.ex så bör man inte bära kläder med grön färg (Nyais hår tros vara grönt) för att inte förarga henne. Första gången jag kom i kontakt med legenden var för 14 år sedan när jag pluggade i Yogyakarta som ligger nästan mitt på Java en aning söderut. Jag och några kompisar besökte stranden Parangtritis som enligt legenden lär vara Nyai Roro Kiduls främsta hemvist. Vi klättrade ner för en klippa, ganska så stupande minns jag, man fick hålla tag i rötter och ditsatta rep för att inte trilla ner (inget jag rekommenderar idag....). Nere vid havskanten fanns en stor grotta där män satt och mediterade och bad till Nyai. Ganska så fascinerande att legenden lever vidare. Den javanesiska kulturen är full med mystik och vidskepelse.


Frukost i restaurangen

Utsikt från restaurangen

Här ska lekas!

Vattnet kom ganska så långt upp ibland

Droppslottsbygge

Havets kraft....

Badbrudar

Sofias första strandmålning

Semester innebär senare vanor

Marcus, Sofia och ständigt närvarande Nallen

Det här med havet vet jag inte om jag gillar....

Fast leka med syrran i sanden är ju kul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar