onsdag 11 april 2012

Påskaktiviteter

Påskhelg innebär extraledigt även här. Marcus och Sofia var lediga på långfredagen och vi gav oss iväg på en förmiddagstur till Sunda Kelapa och Kota.

Sunda Kelapa är den gamla hamnen här i Jakarta som endast huserar båtar som fraktar gods mellan de inhemska öarna i arkipelagen. Det är bara traditionella träbåtar som får lägga till här. Den stora kommersiella hamnen ligger i Tanjung Priok en bit längre österut.
Kota är benämningen på den gamla delen av Jakarta. Kota betyder stad, och man kallar även stadsdelen för Old Batavia. Batavia var namnet för Jakarta när holländarna kolonialiserade landet. Det var faktiskt bara denna delen som var stad på den tiden, allt utanför klassades som kampung (by).
I Kota finns fortfarande gamla koloniala byggnader kvar, vissa mer välbehållna än andra, många står och förfaller. Holländarnas gamla stadshus är numera Jakartas historiska museeum och ligger vid Fatahillah square, en stor öppen plats där turisterna blandas med lokala "Old Bataviabor". Där är många försäljare och happenings för både stora och små. När vi var där höll man på med en filminspelning på museets trappa, tydligen skulle någon hängas....Sofia undrade vad de sysslade med:)

Vi avslutade turen med ett besök på Café Batavia. En restaurang i historisk miljö kan man säga. Kolonialtiden gör sig påmind i arkitektur och inredning. Caféets signum är att de har fullt med inramade fotografier på väggarna. Alla porträtterar de kända personer, både internationella och inhemska. Jag var här 1997 när jag var på min första Indonesienresa tillsammans med två klasskamrater fån universitetet, Axel och Tobias. Jag minns att det var Marcus som hade tipsat oss om restaurangen, det var på den tiden vi två bara var vänner. Som det kan gå.....

I fredags kväll kom Stefan till oss. Marcus och han jobbar ihop denna veckan och håller kurs. Stefan bodde hos oss i några nätter och det var väldigt trevligt att ha besök. Sofia uppskattade också detta och bestämde sig för att Stefan var en toppenkille, han fick t o m hjälpa till att klä hennes barbiedockor, inte varje person förunnat:).

I söndags förberedde killarna för veckan, jag och barnen åkte till Hotell Kristal för lite påskfirande. Det serverades buffet och massor av underhållning för barnen. Det var tre trötta damer som kom hem fram emot eftermiddagen.


Sofia med pappa i Sunda Kelapa

Oljefat

Träbåtar på rad


Marcus blir utfrågad av indonesiska studenter

Historiska museet med filminspelning dagen till ära


Minipariserhjul, drivet av benkraft!

Foton på Cafe Batavia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar