måndag 1 oktober 2012

Ett grönt Jakarta

Jag har gått med i en förening som heter Indonesian Heritage Society. De ägnar sig åt att förmedla Indonesiens rika kulturarv på olika sätt. Det finns studiegrupper, utforskargrupper, museumgrupper osv osv. De anordnar också olika typer av föreläsningar. Från att ha ägnat sig mest åt kulturhistoria har de nu också blivit lite mer kontemporära och häromdagen arrangerade de en presentation/föredrag av Indonesia Berkebun som jag gick och lyssnade på. Indonesia berkebun skulle nog till svenska kunna översättas till ungefär, ett grönt Indonesien. (berkebun betyder egentligen trädgårdsarbete, men det blir inte riktigt rätt).  Enkelt förklarat så jobbar organisationen för att skapa gröna områden i storstaden och för att skapa en medvetenhet om vår miljö. De letar upp oanvända markområden och skapar "trädgårdar" där man kan odla olika typer av grödor och skapa lekområden för barnen integrerat med detta. Grödorna kan sedan säljas på en marknadsplats som också är uppbyggd inom samma område. Det rör sig om små områden som sköts av lokalbefolkningen i närheten. De började i Jakarta men har nu spridit sig till 25 andra städer i Indonesien. Deras främsta sätt att kommunicera är genom sociala medier som Twitter och Facebook. Det var så de lyckades sprida sig från Jakarta, någon såg någons bilder/filmer från arbetet med att skapa en "trädgård" och startade sina egna projekt i de egna hemstäderna.

Indoneser har anammat sociala medier till fullo och använder det på ett annat sätt än vi västerlänningar kan jag tycka (åtminstone än mig). Eller kanske inte annat sätt, men mer utökat. Om man kollar på hur många vänner en indones har på FB så är det inte ovanligt att de har upp emot 1000 vänner. Jag läste någonstans att 21% av den Indonesiska befolkningen är aktiva på Twitter vilket gör dem till en av världens mest Twitteraktiva nation.

Indonesia Berkebun bjuder in folk till sina trädgårdsprojekt bl.a genom twitter, och projekten blir lite av en familjefest där hela familjer är med och gräver och påtar. Jag tänkte en helg kanske ta och besöka något projekt och ta med mig åtminstone Sofia. Våra småttingar är ju verkligen storstadsbarn, och behöver bli mer medvetna om miljön och dess betydelse. Bäst att starta tidigt :)




3 kommentarer:

  1. Ni kan ju bidraga med lite smultron och krusbär. De har ju fått smak på detta hos mormor. Lilla Lovisa var så härlig vid krusbärsbusken. Sofia passade också väldigt bra i smultronlandet.
    Krama dem från Mormor.

    SvaraRadera
  2. Ja tänk vad gott det skulle vara!!

    SvaraRadera
  3. Ja tänk vad gott det skulle vara!!

    SvaraRadera